Magtens tredeling
Der er tre uafhængige ”organer”, der kontrollerer hinanden: Den lovgivende magt består af Folketinget. Denne magtudøver kan fastsætte generelle retsregler. Den udøvende magt består af regeringen og forvaltningen. Denne magtudøver kan anvende disse retsregler konkret i forhold til borgerne. Den dømmende magt består af domstolen (Retten). Denne magtudøver kan afgøre retstvister og pålægge straf.
Dette citat stammer fra Montesquieus (1689-1755), der var en politisk filosof fra Frankrig. Han udtaler sig således om magtens tredeling:
”I enhver stat er der tre typer af magt: den lovgivende magt, den udøvende magt med hensyn til sager, der vedrører den internationale ret, og den udøvende magt med hensyn til sager, der vedrører civilretten. I kraft af den første (Iovgivende) udsteder fyrsten eller magistraten midlertidige eller varige love og supplerer og ændrer dem, der allerede er udstedt. I kraft af den anden slutter han fred og fører krig, han sender eller modtager diplomater, skaber sikkerhed og beskytter invasioner. I kraft af den tredje, straffer han kriminelle og afgør tvister, der opstår mellem private. Den sidste vil vi kalde den dømmende magt, og den anden simpelthen den udøvede magt.”

Kilde:
https://ret.systime.dk/index.php?id=204
Oliver Boserup Skov og Richard Bundsgaard, B-bogen, 2013